TNG sve skuplji, ali ipak isplativ

Bez autora
Oct 13 2011

Cena tečnog naftnog gasa u poslednja tri meseca se povećala za oko deset dinara, ali je i dalje najjeftinija varijanta za džep domaćih vozača. Vozači u Srbiji su već navikli na česta poskupljenja goriva, zbog čega se sve više njih odlučuje da svoj automobil "prebaci“ na gas. Propan-butan je i dalje najjeftinija opcija, ali je u poslednja tri meseca njegova cena skočila za čak 10 dinara. Sa troškovima ugradnje i poskupljenjima sve je manja isplativost gasa, ali je on i dalje dobra investicija. Pre pet godina TNG je bio oko dva i po puta jeftiniji od benzina, ali se tokom vremena ta razlika smanjila. Trenutno je on za oko 50 odsto povoljniji od drugih goriva što ga i dalje čini najjeftinijim izborom. Automobil koji u proseku troši osam litara, po novim cenama, iz džepa vozača na svakih 100 km "izvlači“ oko 550 dinara. To vozilo je pre samo tri meseca, na istoj razdaljini bilo za oko 80 dinara rentabilnije. Tada je ušteda u odnosu na benzin bila još uočljivija.

TNG sve skuplji, ali ipak isplativCena tečnog naftnog gasa u poslednja tri meseca se povećala za oko deset dinara, ali je i dalje najjeftinija varijanta za džep domaćih vozača.

Vozači u Srbiji su već navikli na česta poskupljenja goriva, zbog čega se sve više njih odlučuje da svoj automobil "prebaci“ na gas.

Propan-butan je i dalje najjeftinija opcija, ali je u poslednja tri meseca njegova cena skočila za čak 10 dinara. Sa troškovima ugradnje i poskupljenjima sve je manja isplativost gasa, ali je on i dalje dobra investicija.

Pre pet godina TNG je bio oko dva i po puta jeftiniji od benzina, ali se tokom vremena ta razlika smanjila. Trenutno je on za oko 50 odsto povoljniji od drugih goriva što ga i dalje čini najjeftinijim izborom.

Automobil koji u proseku troši osam litara, po novim cenama, iz džepa vozača na svakih 100 km "izvlači“ oko 550 dinara. To vozilo je pre samo tri meseca, na istoj razdaljini bilo za oko 80 dinara rentabilnije. Tada je ušteda u odnosu na benzin bila još uočljivija.

Na mesečnom nivou, prosečan vozač je mogao vozeći na gas umesto na benzin da uštedi oko 4.500 dinara, odnosno nešto više od 50.000 dinara za godinu dana. Nove cene su tu razliku donekle smanjile na nešto više od 4.000 dinara u korist TNG. Time, celokupna ušteda za 12 meseci dostiže četrdesetak hiljada dinara, što i dalje nije zanemarljiva cifra.

Sa većom potrošnjom automobila povećava se i ušteda koju on donosi ako se prebaci na gas. Tako će modeli koji "gutaju“ šest litara benzina, sa TNG "praviti“ uštedu oko 34.000 dinara na 10.000 kilometara, koliko godišnje pređe prosečan vozač.

Modeli sa većom kubikažom mogu za godinu dana da donesu uštedu i do 80.000 dinara, dok se kod istih tih automobila sa starim cenama gasa moglo "zaraditi“ više od 90.000 dinara.

Trenutna cena tečnog naftnog gasa na pumpama EKO Helenik petroleuma i OMV je dostigla 68,2 dinara po litru. Na punionicama MOL grupe cena je 66,9 dinara po litru, a novi cenovnici su istaknuti i na pumpama NIS.

Na privatnim pumpama cene su još šarenije i kreću se od 65,50 do 68,50 dinara.

Sredinom leta, TNG je u proseku koštao oko 58,90 dinara po litru. Cene ugradnje i servisiranja se nisu menjale, pa tako na primer promena filtera na 10.000 do 15.000 pređenih kilometara staje oko 1.000 dinara.

Inače, instaliranje propan-butana u vozilo iziskuje određenu svotu novca, zbog čega je potrebno napraviti poveliku kilometražu kako bi se ta investicija isplatila.

Kada se sve sabere i oduzme, činjenice pokazuju da ugradnja gasa može da se isplati već posle prve godine vožnje i pored nedavnog poskupljenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik